Jewelry
About Us

< Platina-Kobolt, de ädla metallernas blodsdiamant

Varför Platina:
Platina är ett sällsynt grundämne och även den mest värdefulla ädelmetallen som används vid framställning av smycken. Det har egenskaper som skiljer sig från andra ädelmetaller man använder i smyckesindustrin, vilket är anledningen till att platina är så speciellt. Ett karaktäristiskt drag hos platina är den glänsande vit-grå färgen med inslag av blått.

Ofta förknippas metallen med både lyx och exklusivitet. Det har en hög densitet, vilket gör att ett smycke gjort i platina får den där härligt tunga och exklusiva känslan. Platina används framför allt till förlovningsringar och vigselringar, men även andra smycken. Det är ett extremt hållbart ämne och smycken gjorda i platina behöver inte underhållas på samma sätt som guld eller silver.

pexels-photo-1805597 (11.jpeg   photo-1460978812857-470ed1c77af0.jpg   photo-1503350659573-076be1027134.jpg     

Olika legeringar av Platina:
Vid smyckestillverkning är metallen minst 95 % rent platina. Likt guld är det vanligt att använda sig av olika legeringar när man arbetar med platina. En legering med en ädelmetall framställs på så sätt att man smälter och blandar ihop olika metaller till en enhetlig massa. Anledningen till att man använder sig av legeringar är att metallblandningen får andra egenskaper än exempelvis, i detta fall, rent platina.

Några metaller som kan blandas med platina vid olika legeringar är guld, rutenium, iridium, wolfram eller kobolt. Varje legering får sedan speciella egenskaper beroende på vilka metaller man blandat. Exempelvis är platina-iridium legeringen något mjukare och lättare att arbeta med. Dock gör detta att det inte blir ett lika hållbart smycke som med andra legeringar. Detta resulterar i att det lättare kan uppstå repor och att smycket skadas. Vi på VE AND VILE erbjuder alternativet platina-ruthenium vid vår smyckestillverkning. Denna legering är motsatsen till iridium-legering. Att arbeta med denna typ av legering är svårare och kräver mer kunskap, men det ger ett mer hållbart resultat. Dessutom skimrar en sådan legering i en vacker vit färg.

Varför du ska vara försiktig med att köpa smycken i Platina-Kobolt:
Vad det gäller just platina-kobolt legeringen så används det inte bara inom smyckesindustrin tillsammans med platina, utan det är också ett material som ofta förekommer i batterier. Väljer man ett smycke med sådan legering är det bra att vara medveten om var det kobolt som används kommer ifrån. Varför? Jo, för att ungefär 60 % av det kobolt som bryts i världen har sitt ursprung i Demokratiska republiken Kongo. En stor del av materialet bryts för hand med handgjorda verktyg. Arbetarna utsätter sig för väldig livsfara varje dag i de trånga gångarna långt under marken. Dessutom är barnarbete, ett utbrett problem.

Över 100 000 minderåriga arbetar med att bryta kobolt, varje dag. Självklart är detta någonting vi aldrig skulle vilja stötta. Att använda kobolt som framställts under sådana förhållanden är därför otänkbart för oss. Självklart finns det leverantörer som kan tillgodose sina kunder med kobolt från rena källor, och det är därför dessa leverantörer vi vänder oss till. Dock skulle vi på VE AND VILE rekommendera att välja exempelvis platina-rutenium istället, om du inte vet var det kobolt som används ursprungligen kommer från och under vilka förhållanden. För att vara på den säkra sidan.

pexels-photo-888899.jpeg

Källor:
http://fortune.com/longform/blood-sweat-and-batteries/
https://www.wired.com/story/alternatives-to-cobalt-the-blood-diamond-of-batteries/  
https://www.washingtonpost.com/graphics/business/batteries/congo-cobalt-mining-for-lithium-ion-battery/